Spracovanie a praženie

Ako sa zo surových zŕn stane produkt pre pôžitkárov

Darboven

Na kávovníku rastú kávovníkové bobule, v ktorých sú ukryté kávové zrná. Pozbierané surové zrnká sa najskôr sušia alebo fermentujú a potom sa pražia. Prvé dva uvedené kroky procesu spracovania prebiehajú ešte v krajinách pôvodu. Najčastejšie je spracovanie tzv "mokrou metódou", pretože sa hovorí, že pri tejto metóde sa zvlášť dobre zachová hodnotná aróma a chuť. Plody sa zbavia dužiny a uložia sa na 12 - 36 hodín do nádrže s vodou. Potom sa sušením zníži zvyšková vlhkosť na 12 %. 

 

Prvé dva uvedené kroky procesu spracovania prebiehajú ešte v krajinách pôvodu. Naproti tomu praženie, pretože je to dôležitý krok na zabezpečenie vysokej kvality kávy, vykonávajú pražiarne kávy, ako je J.J.Darboven.

Priebeh praženia má rozhodujúci vplyv na kvalitu kávy. Preto naň vo firme J.J.Darboven kladieme najväčší dôraz.

 

 

Darboven

Zvláštny postup sa používa pri spracovaní našej kávy IDEE: V tomto prípade sú kávové zrná ošetrené podľa patentovanej metódy vodnou parou a tlakom. Tým je zaistené výrazné zníženie hlavných potenciálne dráždivých látok vznikajúcich pražením.