Pestovanie a zber kávy

Požiadavky na klímu

Zrná Arabicy sa pestujú najmä na vysočinách približne vo výškach 600 až 1200 m n.m., čo im dodáva zvlášť vysokú akosť. Odroda Robusta sa oproti tomu vysádza najmä v rovinatých oblastiach vo výškach len 300 až 800 m n.m.

 

 

 

 

Darboven

V týchto regiónoch sú optimálne splnené podmienky, v ktorých je možné pestovať rastliny kávovníkov. Predpokladom pre výnosnú úrodu kávy je vyrovnaná klíma s priemernými teplotami od 18 do 25 °C, pri čom rastu škodí najmä extrémne kolísanie teplôt a opakovaný nárast teploty nad 30 °C alebo jej pokles pod 13 °C. Okrem toho je škodlivý príliš silný vietor a slnečný svit, a taktiež tvrdá a málo priepustná pôda.

 

 

Najvyšší výnos dáva rastlina kávovníkov, ktorej vek je medzi šiestimi a ôsmimi rokmi, pri čom objem výroby silno klesá po cca 20 rokoch. Rastliny dosahujú priemerne výnos v objeme cca pól až jedného kilogramu surovej kávy ročne.