Druhy a odrody

Druhy kávy a odrody kávy

Káva je stálozelená rastlina rastúca ako ker alebo malý strom. Na svete existuje cca 90 druhov kávovníka, ale len niekoľko málo z nich má význam pre kávu, ktorú denne pijeme. Biológovia hovoria o rode "Coffea" z čeľade marenovitých (Rubiaceae), ktorý má pôvod v provincii Kaffa v Etiópii. 

Darboven

Kríky tejto rastliny dosahujú výšku až 4 metre a majú oválne listy s bielymi, strapcovite usporiadanými kvetmi. V každej malvici kávovníka, ktorej sa hovorí bobuľa, sú obsiahnuté vždy dve semená, čo sú nám známe kávové zrná. Plody dozrievajú podľa druhu kávovníka 7 až 11 mesiacov po oplodnení kvetov a počas tejto doby sa mení ich farba zo zelenej cez žltú až po červenú. 

Medzi približne 90 rôznymi druhmi kávovníka sa najviac používa C. arabica (káva Arabica) a C. Canephora (káva Robusta) pochádzajúce z Afriky. Pri výrobe kávy sa zriedkavo uplatňujú aj druhy C. Liberica a C. excelsa. 

Kvety kávovníkového kríka sú biele a vytvárajú bohaté kvetenstvo. Z kvetu sa po oplodnení stáva takzvaná Kávovníková bobuľa. Je to kôstkovica a dve semená v nej obsiahnuté predstavujú nám známe kávové zrná.

Káva pochádza pôvodne z tropickej Afriky a Madagaskaru, dnes je ale rozšírená vo všetkých tropických a subtropických oblastiach.